Waarom geeft Google geld uit om WiFi beschikbaar te maken?

Google is de laatste tijd een aantal projecten gestart om gratis, snel WiFi beschikbaar te maken. Zo zijn ze nu 100x sneller internet aan het aanleggen via Google Fiber in Starbucks (Amerika) en ook woestijngebieden. Wat is het idee hierachter en wat zullen de achterliggende redenen zijn?

google wifi

Ik heb zo’n zacht vermoeden dat het hier voornamelijk over geld verdienen gaat (hoewel er natuurlijk ook aan klanten wordt gedacht), omdat Google namelijk geld verdient aan mensen die internetten. Des te vaker mensen online zijn, des te vaker gebruiken ze applicaties (met advertenties) van Google.

Daarbij is het een mooie rule of thumb, dat hoe sneller applicaties werken, er meer gedaan kan worden, meer bekeken kan worden en dus ook meer advertenties bekeken en verkocht kunnen worden.

Verder denk ik dat Google er ook bij gebaat is dat ze een goede naam houden bij klanten en dit een mooie doelgroep (die onderweg is), waar Google ook steeds meer mee gaat doen. Recentelijk is Google Now gelanceerd en daar is snel internet bij nodig.

Kort gezegd, er zijn meerdere redenen aan te bedenken, maar de echte reden zou echt bij Google vandaan komen.

- Robbert gaf dit antwoord op 7 augustus 2013 om 16:35
Heb jij een beter antwoord op deze vraag?

Registreer je dan nu en help nickvandale aan een beter antwoord